FARFARS FAR KAN GE SVAR...YEAH YEAH....

image14
Beatles gav oss sin musik
Yesterday, vad den var fin
Alla älska melodin
yeah yeah yeah

När skivor kom då gick det larm
grammofonen den gick varm
Alla föll för Beatles charm
yeah yeah yeah

Många gick å nynna på
A hard day's night fast dom var små
Farfars far kan ge svar vem dom var
Beatles Beatles

Världen var en stor estrad
och där stod vi rad på rad
njöt av varje fin ballad
yeah yeah yeah

Beatles gav oss sin musik
flickor tjöt i vilda skrik
Alla skivor har vi kvar
vi skall minnas Ringo Starr
å George å Paul
å John....

Man kan med visst fog fråga sig vad som är värst. Att ställa sig naken, inrullad i honung mitt i en bisvärm, att vifta med en kondom i Sankt Peterskyrkan, att gå på AA-möte med en bag-in-box under armen eller att - som schlagerbandet Forbes gjorde den 7 maj 1977; gå in på Wembley Conference Center i London, iförda svarta dansbandkostymer med lila kråsskjortor och sjunga en hyllning till Englands främsta kulturpersonligheter i modern tid...

Det gick som det gick. Plats 18 (sist) i Eurovision Song Contest 1977 och enbart 2 poäng.

Det mest frapperande med texten (skriven av en viss Sven-Olof Bagge) är användandet av ordet yeah. Oftast förekommer detta repetetiva yeah tre gånger - för att på så sätt hamra in essensen av det som Bagge ansåg att popgruppen Beatles stod för. Flickornas skrik YEAH!, fina ballader YEAH!, larm och hysteri YEAH!

På många sätt är detta en riktig beskriving av situationen. När Beatles lade västvärlden under sina fötter 1963 utbröt en hysterisk reaktion. Flickor skrek, föräldrar upprördes, John Lennon jämförde bandets storhet med Jesus och Ringo Starr såg mest lite dum ut.

Allt detta var en del av det som numera kallas populärkulturen, tonårsrevolten, kärleksrevolutionen...kort sagt allt det som det svenska bandet Forbes INTE står för eller ens vagt utstrålar.
Forbes utstrålar istället mexitegel, dansbandsafton, pomada, grillchips, mopeder och rislampa.
Inte så mycket Merseybeat med andra ord.

Med detta sagt kan vi kasta oss över denna underbara text som alltså utgör sig för att vara både dokumentär och stämningsfull. En hyllning till Beatles, helt enkelt. 
En hyllning som vill fånga tidsandan och nostalgiskt blickar tillbaka på det som kom att kallas "the british invasion".  

Det är för textförfattare Bagge viktigt att redan i början understryka att Beatles var ett sk crossover-band, dvs att deras image kan ha varit lite kantig bitvis men "alla föll (ändå) för Beatles charm" och musiken nådde verkligen ut till den breda folkmassan "Yesterday vad den var fin, alla älska melodin...yeah yeah yeah"...

Sedan kommer vi till frågan huruvida farfars far verkligen kan ge svar på vilka Beatles var.
Lite snabb huvudräkning: Anta att medelåldern på Forbes medlemmar 1977 var 30 år. Låter ganska rimligt. Deras far torde då i genomsnitt ha varit 55 år 1977. Faderns pappa, Forbesmedlemmarnas farfar kanske var 77-80 år gammal 1977.  Farfaderns pappa i sin tur, Forbesmedlemmarnas farfarsfar, skulle samma år ha varit ungefär 110 år gammal om han ens levt.

Men om farfars far levde skulle han vid tidpunkten för Liverpoolbandet Beatles internationella genombrott ha varit 96 år gammal, givet att killen föddes 1867. Är det så vidare troligt att en 96-årig man skulle vara så "uptodate" att han hänförts av fyra långhåriga slynglar från Liverpool? Tveksamt. Mycket tveksamt.

Vi kan alltså slå fast att sannolikheten för att farfars far anno 1977 skulle haft något väsentligt att berätta om The Beatles är försvinnande liten.

Trots sin uppenbara ambition att vara historiskt riktig och uttömmande framstår Sven-Olof Bagges text mest vara ett uppvisande i effektsökeri och skapad inte så mycket utifrån historisk riktighet som utifrån rimmens förmåga att mötas och bilda en enhet. Så blir exemelvis raden "Alla skivor har vi kvar, vi skall minnas Ringo Starr" något krystad, minst sagt.

Däremot når Bagge stundtals små sporadiska stoftrester av det som kan kallas magisk poesi i följande passus:
"Världen var en stor estrad, å där stod vi rad på rad, njöt av varje fin ballad...yeah yeah yeah"
Den meningen är textens mest utlämnande passage och är i sig väldigt stark.

Den strofen kan ingen ta ifrån honom. Frågan är om inte denna ensamma textrad utgör grunden i Sven-Olof Bagges tryggade ålderdom.

Kommentarer
Postat av: Raggoparden

okejokej..jag garvar inte lika smärtfyllt och tårögd som hos herr Dryck..men jag garvar! Du förtjänar många beundrare..*bugar*

2007-10-25 @ 10:27:16
URL: http://www.metrobloggen.se/raggoparden
Postat av: Ozjeppe

"Forbes utstrålar istället mexitegel, dansbandsafton, pomada, grillchips, mopeder och rislampa. Inte så mycket Merseybeat med andra ord"

Ojoj vad roligt! Jag har ju glömt att berömma dig för denna en av de mest befogade sågningar någonsin! Sällan har en låt förtjänat en sistaplats så mycket.

2007-12-07 @ 15:46:25
URL: http://ozjeppe.blogspot.com
Postat av: Farfar

Haha, den va bra :)

Farfar
http://farfarsfar.se

2008-03-25 @ 06:45:49
URL: http://farfarsfar.se
Postat av: Janne

Som extra info i detta ämne kan tilläggas att Sven-Olof Bagge var far till den i skrivande stund rykande aktuella ANDERS Bagge, känd från Idoljuryn. Bland Sven-Olof Bagges övriga musikaliska gärningar kan nämnas att han var mannen som översatte texten till "Raindrops Keep Falling On My Head". Den svenska versionen lyder som bekant (?) "Regnet det bara öser ner". Sven-Olof avled tyvärr någon gång på 90-talet.

2008-10-07 @ 22:02:50
Postat av: Rimbloggen

Janne: Tack för informationen om Bagge. Hade inte koll på det där med Raindrops, en toppenlåt av Bacharach. Något bättre med originaltext, kan man tycka. Varmt välkommen till Rimbloggen.

2008-10-07 @ 23:35:28
URL: http://rimbloggen.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback




RSS 2.0