NATTEN NÄR DET ENA GAV DET ANDRA

När helst som minnen återvänder
från äventyr i Louisiana
går alla tankar, en i sänder
till den eldigaste dröm man kunde känna
Cuba libre, Cuba libre
söt som socker, svart som synd
Cuba Libre, Cuba Libre
jag ville bara få en skymt
Cuba Libre, Cuba Libre
det var namnet som hon fick
den där natten när det ena gav det andra
Hon väckte lustar i mitt hjärta
och blåste liv i mina drömmar
på kärlek blev vi aldrig mätta
den där natten som man aldrig ville glömma
Cuba libre, Cuba Libre
söt som socker, svart som sot
Cuba Libre, Cuba Libre
jag bara log och tog emot
Cuba Libre, Cuba Libre
det var namnet som hon fick
den där natten när det ena gav det andra
I hennes mörka blick fanns värme och mystik
nä, hon var ingen annan lik...


Vår tuaregartade vandring utmed de haltande rimmens allé tar oss denna gång tillbaka till Skåne och de sydsvenska country and western-hjältarna Lasse Stefanz. Eller "den gode, den onde och den fule", som tre av bandmedlemmarna kallar sig internt.
Denna gång berikar de den svenska samtidslyriken med sin karibiskt doftande Cuba Libre.
Svenska textförfattare har som den minnesgode läsaren vet, aldrig ryggat för att ta upp ämnen som kan te sig känsliga och lite svårhanterliga. Exempelvis berörde Ace Of Base problemen med ofrivillig barnlöshet 1992 i sin megahit All That she wants.
Lasse Stefanz gör i sin Cuba Libre en försynt parafras på Evert Taubes klassiska Flickan i Havanna, kanske den mest folkkära låten om prostitution som någonsin släppts på det svenska språket.
Istället för att ange någon inhemsk glädjeflicka med en aning mörkare nyans på huden (de nämner förvisso att "hon" är svart eftersom de har för vana att inte slarva med detaljerna, minns att håret hade "stänk av silver" i De sista, ljuva åren) låter de textens huvudperson bli helt betagen av en klassisk sommardrink, den s.k cuba libre.
Visst kan man se hur personen först bara vill få sig en skymt av lite rom, Coca-Cola och en skvätt limejuice.
Likt katten kring het gröt tassar han försiktigt runt denna mixtur som genom inblandningen av Coca-Cola, ter sig både svart och söt på samma gång.
Efter ett tag vågar han sig för att provsmaka drinken, varvid denna väcker hans lustar så till den milda grad att han spenderar en hel natt i sällskap av rom, lite cola och en skvätt limejuice. Möjligtvis klirrar det förbi någon enstaka isbit också. Huvudpersonen bara ler och tar emot. Njutningen är total. Det ena ger det andra...
Tyvärr är textens struktur inte lika inbjudande.
Det är tveksamt om den internationella rimförbrytartribunalen i Hagsätra ens har planer på att ta upp fallet men om så skulle ske är i alla fall jag rätt säker på att det skulle bli en fällande dom.


RSS 2.0