JULRIM VI MINNSJulen är rimmens tid. Julen är Rimbloggens tid.

Även det skrynkligaste lilla paket utspökat med jordklotets fulaste omslagspapper, får sig en helt annan lyster om någon varit klok nog att krafsa dit ett litet grötrim. 

Det skulle vara spännande att se hur dansbandsmusiker och schlagerförfattare gör när de rimmar på sina paket.
Dessa kulturbärare har ju så att säga det hela naturligt i ryggmärgen.

Tänk bara på rader som:

"Har ingen sett, vår lilla kotlett med rumpan blank av fett?"

eller:

"Vart tog jultomten vägen, försvann han bak en gran, eller tog han pappas Ford och drog ner på stan?
Det ryktas han bankat på socialens port - tomten permitterad, det är som förgjort".

Män och kvinnor som skapar dylikt har högst marginella problem att hitta på ett julklappsrim till spikmattor, stekpannor eller platt-tv-apparater...det går troligen av bara farten...

För att skapa lite helgstämning här inne och avrunda året på ett fint, generöst och värmande sätt kommer här ett antal av de julrimsanalyser som denna blogg genom åren presterat.

Så lägg nu skinkan i blöt, ta fram staken i fönstret men akta kulorna i granen.

Från oss alla (mig och mina löss) till er alla.
EN RIKTIGT GOD JUL OCH ETT GOTT NYTT ÅR!

Tänd ett ljus  

Snowstorm

Sjömansjul på Hawaii

Vår julskinka har rymt

Arvingarna firar jul

Leif Loket Olsson älskar tomten

Snön ligger avgasgrå på taken (penntrollet firar jul)

Ha det riktigt, riktigt gott så ses vi, tills dess, besök gärna min andra blogg; Nonsensakuten

/Mattias


MATZ OCH HANS VÄNNER ÖNSKAR GOD JULVar är alla ansikten
som jag kände förut?
Tänk om livet vänder igen
Där i skolan gör jag debut
Tiden kommer, tiden går
Nu jag hälsar till alla
Som minns våra lekande år
Julen får mina tårar att falla
Jag önskar, jag önskar
En riktigt god jul till mina vänner
Jag önskar, jag önskar en riktigt god jul
Till er alla från mig


Det finns få saker som känns så äkta och så ärliga som när en dansbandssångare tillönskar dig en riktigt god jul. Man vet att det kommer direkt från hjärtat.
Här är det de små lustigkurrarna i Matz Bladhs som samlat all den förtretliga frustration man som kringflackande smörsångare kan känna över tidens gång.

I texten längtar man sig (som så ofta i julmusik) tillbaka till den svunna tid då det ekologiska smöret kärnades i hemmet, de KRAV-märkta ljusen stöpte sig själva och dragspelsremmen stillsamt gnagde sig in i ryggköttet på mor, då hon om kvällarna plockade upp instrumentet för att riva av en kristen evergreen.

När jag var liten hade jag starka misstankar om att hela världen varit svart-vit fram till 1970 eftersom alla tv-program från förr som visades (inte minst i juletid) alltid var svart-vita.

På samma sätt tänker jag mig att medlemmarna i Matz Bladhs ser på dåtiden som vore den tecknad av Elsa Beskow eller Carl Larsson.
Som om man på allvar gick omkring i en kolorerad värld med skarpa linjer i kanterna, konturer fastkletade utmed människor och allehanda ting.
I mitten stod en julgran vars ljus man inte kunde se, de framkom enbart som en dimmig klutt färg, som en smörad lins, eller som ett technicolorfilmat LSD-rus från Easy Rider.

Därmed menar jag inte att förringa Matz Bladhs idylliska barndom, det var säkert så som sångaren beskriver det. Lite tecknat. Mycket lek. ”Våra lekande år”, som bandet uttrycker det.

Märkligt nog är detta en nyskriven dansbandsjullåt där faktiskt texten förmodas vara det centrala.
Sångaren vill verkligen få ut ett budskap. Något som kanske avspeglar sig i den något svajiga melodin som kan framstå som aningen ofokuserad men som just därigenom släpper fram texten på ett väldigt fint sätt.

Denna text kan fungera som något av en lättfärdig hälsning till gamla bekanta eller ett instruktivt testamente om du så vill (jämför gärna med Terry Jacks Seasons In The Sun).
Åren har gått, kvar finns bara minnen men dessa är så mycket skönare. Nu vill (så här på ålderns höst) sångaren ta tillfället i akt att önska en riktigt god jul till alla sina vänner.
De som inte är hans vänner, kan heller inte räkna med någon julhälsning. De får stå sitt kast.

På samma sätt vill Rimbloggen tacka alla mina besökare för det gångna året och önska en riktigt God jul och ett Gott Nytt År.
De personer som inte besöker den här bloggen tänker jag däremot inte hälsa till.


RSS 2.0