INKÖPSLISTIGA RIM

image13
Nu går dom där
tillsammans hand i hand
genom eld och genom vatten
för dom älskar djupt varann

Och han ler och minns
tillbaka hur det var
att bli träffad utav solen
i affär'n en kulen dag

Där ovanför var skyn
så molntungt grå
men där nere skulle
livet snart förena dom två

för lite socker, knäckebröd
och choklad
framme vid mjölken fanns
det bara en liter kvar
och det var den de båda ville ha
vardan blev plötsligt möjlig att fördra
för lite socker, knäckebröd och choklad
ahhh ahhh ahhh....

Man kan vid första anblicken av de allt annat än dekorativa lysrör som utgör den lokala ICA-butikens armatur, tro att syftet med anordningen primärt varit att ge så pass mycket ledljus åt butikens kunder att de med lätthet finner det mest grundläggande ifråga om dagligvaror och snacks.

Att lamporna skulle förmedla någon typ av kosmisk värme och gemenskap, som en kapitalistisk, frestande men kärleksfull aura över tvenne mjölksugna kunder finner man nog vara lite långsökt, trots att det är en - om uttrycket tillåts - lysande metafor för en poet att använda.

Många popmusikaliska kärlekssagor omgärdas av vardagsrealismens eggande mystik. Så träffar exempelvis Mauro Scocco sin Sara i hörnet vid SevenEleven, Orup värderar sin Mercedes högre än sin fru och Docent Död raggar gärna på krogen med ett par ordinära solglasögon. Få artister och låtskapare når dock samma fulländning av konceptet som Cajsa Stina Åkerström i sin radioplåga Socker, knäckebröd och choklad

Som i ett versifierat omkväde befäster hon upprepade gånger bilden av regn, gatsten, vindpinade människor vandrade i håglöshet och tankspriddhet. En bild av en svensk vardag mitt i segaste säg...november....närmast pliktskyldigt går de in i sitt snabbköp. Och där - vid mjölkdisken - finns det blott en liter mjölk kvar! I sin introverta verklighet fullständigt uppslukade av sina egna tankar, bekymmer och problem, händer något magiskt...

Fingrande på samma paket mjölk öppnar sig himlen över kyldisken; "att bli träffad utav solen
i affär'n en kulen dag"...
Blickar möts, känslor går att ta på...passion uppstår...över mjölken, i affären...utanför regn...inomhus värme...fast i kyldisken..."vardan blev plötsligt möjlig att fördra..."

Så mycket behövs inte sägas. Texten är en modern klassiker. Den är finstämd, vacker och ger hopp åt alla ensamma människor som alltid tror att livet skall bli som i en film med Meg Ryan; att kärleken finns att hitta vid kyldisken....många av dessa olyckliga finner dessvärre sin kärlek vid chipshyllan...det kallas att tröstäta och är förvisso en helt annan debatt för ett helt annat forum.

Rimbloggen avslutar dock denna analys med att fråga dig som läsare: Har du nån gång i hela ditt liv begett dig till affären med enbart trenne saker uppskrivna på inköpslistan: Socker, knäckebröd och choklad?

Vad får man ihop av det? Världens mest svårtuggade cheesecake med chokladsmak?  

Kommentarer
Postat av: Ozjeppe

Men gud- var detta en hit!? Refrängen är som en scen ur en parodi på världens sämsta reklamfilm...

2007-12-27 @ 12:10:35
URL: http://ozjeppe.blogspot.com
Postat av: Anneli Gladiatan Hallgren

Blir kanske bättre med Willys?Prova med äpplen och bananer?Behöver ingen lista för trenne saker men man kanske känner sig betydnande och viktig i fall man har en??

2008-04-01 @ 16:56:05
URL: http://gladiatan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0