BOLLEN ÄR RUND, ALLT KAN HÄNDA

image23
Sätt på tv´n, höj upp volymen
Packa väskan men glöm kostymen
Vi ska kämpa som vilda dårar
Nu gäller bara svett och tårar

Det är nu vi ska visa vad vi kan
Vi har viljan att ta oss ända fram
Vi ska springa ända in i mål

Åheiåh - de e tjejernas tur i år
Hela världen ska få se
Vilka vikingar vi e
Åheiåh - för vi e gula å blå

Bollen är rund, allt kan hända
Ett underläge det kan man vända
Står ni i vägen, skyll er själva
Här kommer våran svenska elva

Stackars den som står där i målet
Hon ska få smaka på svenska stålet
Vässa skorna , sätt dom på
Vi är gula och vi är blå!
Åheiåh det är tjejernas tur i år...

Svenska poptexter når aldrig så högt som när de författats i syfte att glorifiera, stötta, inspirera och peppa ett svenskt landslag. Många är de textförfattare som slåss om att få skapa en kampsång, en hymn, en anthem som skall lyfta det gröna fältets gladiatorer eller den blanka, vita isens fightande krigare i hjälm.

Att skriva en officiell idrottslåt är helt enkelt ett hedersuppdrag.
Inför Sveriges utmaningar i Damfotbolls-VM 2003 gick turen till den dynamiska trion Niklas Wahlgren, Christer Sandelin och Tommy Ekman. Ett triumvirat som här axlar mantlar från sådana titaner som Lasse Holm, Galenskaparna och After Shave och självaste Staffan Hellstrand (så här i juletider kallad Saffran Hellstrand).

Som minnesgoda besökare av Rimbloggen kanske känner till, var Markoolios tilltag att år 2000 med låten Mera mål peppa herrlandslaget i fotboll inför EM, oerhört populärt och gav den pondus Markoolio så väl behövde i artistkretsar. Låten var dock aldrig sanktionerad av SvFF, ännu mindre någon officiell låt, trots att Arne Hegerfors hördes kommentera fotboll i bakgrunden. Mera mål blev istället en generationslåt och kampsång för den klappkepsbärande, öldrickande och lönnfeta grupp av individer som på läktarplats aldrig missar en landskamp (åtminstone inte den första kvarten, innan fyllan tar över).

Tillsammans med Håkan Södergrens bedövande "Okej, nu tar vi dom" från 1989 är Mera mål Sveriges genom tiderna största sportlåt (om man bortser från Percy Faiths klassiska Musto Gusto, signaturen till SportExtra i P4) men den är ju som bekant inte riktigt svensk...men det är kanske inte heller Markoolio...eh...i alla fall:

2003 kommer så denna förlösande singel kallad "Gula och blå - det är tjejernas år i år" skriven av ovan nämnda trio, ett gäng med tunga meriter gällande svensk pop...Sandelin/Ekman (aktuella med julsingeln Tänd ett ljus, en cover på Triad!!!!) hade som bekant lappade jeans redan på 80-talet.

Och Niklas Wahlgren har ju varit naken på film så nog var de tillsammans mogna att skriva en fängslande kamplåt, alltid.
image24

Anslaget anger en feministisk undertext som sedan präglar hela låten ("packa väskan, men glöm kostymen"),  rimmen om att kämpa som "vilda dårar"  så att man får både "svett och tårar"  är också fina.

Starkaste avsnittet i texten är dock detta: "Bollen är rund, allt kan hända, ett underläge det kan man vända, står ni i vägen, skyll er själva, här kommer våran svenska elva".

Här antyds en kämpaglöd och  en äppelkindad entusiasm som skulle kunna vara hämtad från  det svenska folkhemmets glansdagar, man liksom hör små ekon av Nacka Skoglund eller Snoddas, stilmässiga referenser som upphovsmännen med sin känsla för själva idrottens innersta väsen och mystik är väl bekanta med.
Sandelin gjorde faktiskt en omfattande research innan låten skrevs och kunde för sina kumpaner konstatera att "jodå..det stämmer...bollen är faktiskt rund!"

Rimmen är så magnifika..."skyll er själva, här kommer våran svenska elva"...
Hur det gick för damlandslaget i VM 2003? Ja...jag vet inte...

Kommentarer
Postat av: Ozjeppe

Ah, sportlåtarnas tur... återigen en dänga man bara uppfattade skrålrefrängen av när det begav sig, tills nu där verstexterna lyser i sin nakna uselhet, och värst är förutom dem som redan avrättats:

Stackars den som står där i målet
Hon ska få smaka på svenska stålet

Herrejisses så ofattbart, pinsamt och erbarmligt DÅLIGT!! Bra, Mattias, men du får nog inte glömma den enligt mig enda äkta (och enda bra) fotbollslåten: "När vi gräver guld i USA" från 1994 med GES!

PS: Minns du förresten "Dä ä bar å åk" med skidlandslaget? Oförglömlig!

2007-12-04 @ 14:36:55
URL: http://ozjeppe.blogspot.com
Postat av: Mattias

Jodå. Den minns jag. Och så handbollslandslagets lilla kalkon vars refräng gick: "Det är dags, det är dags, det är dags att spela boll!"
Jo. Inte fan var det klädpoker som stod på agendan.

2007-12-04 @ 23:16:32
URL: http://rimbloggen.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0