FREDAGSMYS MED DECIBEL

image29
Kvällen är slut och vi har haft en trevlig stund vid tv-apparaten
Kvällen är slut och sover gör familjens hund
och även undulaten

I det samma natten är här
vaknar hon som vi håller kär
En prinsessa vaknar
Och vi får höra om en stund en aria med röst som bär

Miss Decibel, var får du alla ljud ifrån?
Vem har lärt dej alla höga toner?
En konsert, en aria i sovrumsvrån
Med en stämma som är ljus och klar
Miss Decibel, ja tänk en sådan röst du har
Den kan säkert ge dej miljoner
Vad du kan, ja tänk en sån resurs du har
Decibel, you gonna be a star

Det här är kanske den mest jordnära och träffande schlagertext vi någonsin haft i Sverige.
Långsamt och bit för bit klär upphovsmännen av de extravaganta skeenden och sällsamma aktiviteter som varje fredagskväll pågår ute i landet.
Som mest pågår de i förstädernas villaområden där småbarnsfamiljerna firar att ännu en vecka med jobb, slit, dagislämningar och gråvädersångest tagit slut. Nu kommer fredagen. Nu väntar tv-kvällen, maten, drycken och det s.k fredagsmyset.

Lasse Holm och Kikki Danielsson målar i denna smått postmoderna efterkrigsbetraktelse bilden av svensk fredagskvällsidyll från tiden långt innan det att lådvinet kom in i bilden.

Låten; som framfördes av det glassiga dansbandet Wizex heter Miss Decibel och tävlade i Melodifestivalen 1978.

Välståndet var relativt högt även om en lågkonjunktur precis börjat att få effekter på samhället under denna epok. Regeringskriser och nattmanglingar; kärnkraft och skattepolitik var aktuella ämnen detta år då rikets styrande faktiskt kom att vila på en riksdagsminoritet av blott 39 folkpartister, ledda av statsministern, Ola Ullsten.

Men detta skulle dröja till hösten (den 18 oktober) 1978. När Wizex sjöng sin ettriga hit var det fortfarande vinter, melodifestivalsändningen ägde rum på Cirkus i Stockholm den 11 februari.
Inför en hänförd tv-publik framfördes nu sången om hur en liten flicka stör den annars så fridsamma idyllen. I refrängen anar man det nyss sovande lilla barnet som plötsligt vaknar till. Det är detta flickebarn som av upphovsmannen Gert Lengstrand, får epitetet Miss Decibel.

Det hela är väldigt sött och svårt att förargas över. Texten är både tidstypisk och väldigt, väldigt svensk. Så här är det. Precis så här ser tillvaron ut för många medborgare.

Samtidigt finns det självklart ett daterat skimmer av nostalgi över både låten, texten och framförandet. Känslan av samhörighet, solidaritet, folkhem och idealism lyser starkt i textens inledning.
Sover gör familjens hund. Men även undulaten. Ingen varelse är för liten för att bli omnämnd av textförfattaren. Detta känns väldigt mycket 70-tal.

Få låtmakare skulle i dagens läge välja att ha med en burfågel eller något annat husdjur i sin text.

Tänk dig själv hur detta skulle låta: Min collie har ett hjärta av snö så skört och vasst som skaren och det smälter lika lätt som isen i drinken i glaset som hon lämnat i baren .

Helt otänkbart.

Kommentarer
Postat av: Lilla Blå

De där sista raderna var ju häpnadsväckande bra! Är du säker på att du inte ska spela in den? ;-)

2007-12-15 @ 19:31:25
URL: http://www.lillabla.wordpress.com
Postat av: Ozjeppe

Tv-apparaten och undulaten KAN vara det sämsta svenska rimmet någonsin. KAN...

2007-12-27 @ 12:03:52
URL: http://ozjeppe.blogspot.com
Postat av: Mattias

Jeppe: Jo. Det enskilda rimmet är faktiskt en av anledningarna till att jag startade Rimbloggen. Jag kände på nåt sätt att denna sentida centrallyrik måste uppmärksammas i ett rättmätigt sammanhang;)

2007-12-27 @ 22:02:15
URL: http://rimbloggen.webblogg.se
Postat av: Anonym

Under 1980-talet skulle texten nog vara "videoapparaten", varför inte "Kvällen är slut och vi har haft en våldsam stund vid videoapparaten". Under 1980-talet pågick videovåldsdebatter.

2008-11-30 @ 02:46:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0