LITEN HELGBONUS FRÅN RIMBLOGGEN

Så här års är det lätt hänt att man tilldelas en liten bonus. I bästa fall en extra månadslön, i sämsta fall en ask med gröna små marmeladkulor. Utan någon särskild rangordning på denna skala, vill Rimbloggen avsluta året med en senkommen julhälsning, en undran framförd av tv-mannen Leif Loket Olsson 1993. Låten heter Vart tog jultomten vägen? och inleds med följande, numera klassiska passage:

Vart tog jultomten vägen?
Försvann han bak en gran eller tog han
pappas Ford
och drog ner på stan?

Det ryktas han bankat på Socialens port
Tomten permitterad
det är som förgjort
image32
Det är mången så kallad kändis som vunnit folkets kärlek och en berättigad popularitet genom televisonen.

Inte så vidare sällan har dessa kändisar redan inledningsvis haft en självklar och närmast gjuten position i sammanhanget, främst såsom varande programledare.

Lennart Hyland, Ingela Agardh, Lasse Holmkvist, Hagge Geigert, Karin Falck, Jacob Dahlin, Ingvar Oldsberg, Lennart Swahn och Kattis Ahlström är bara en bråkdel av de personligheter som med sitt kunnande och sin karisma, strålat ut genom rutan.

Bland de ovan nämnda karaktärer är den gemensamma nämnaren det faktum att de under sitt yrkesutövande brustit ut i kontrollerad, oftast dock okontrollerad; sång.

Det hela är mycket rart och ses som en stor del i förklaringen till dessa personers folklighet och uppsluppenhet. "Den där Hyland må vara en flintskallig, försupen besserwisser men han kan ju sitta ner och sjunga en liten bit, precis som du och jag", har folk i allmänhet resonerat. Och Hylands raljanta sätt att driva med sina gäster ur underklassen har honom förlåtits.

Mestadels har denna sångmässiga talang enbart varit vigd åt det enskilda televisonstillfället, ofta distribuerat i direktsändning. Undantaget bland de namn som syns ovan är Jacob Dahlin som med sin kollega Annika Hagström, spelade in en låt kallad "Tredje gången gillt" tillsammans med dansbandet Vikingarna 1988, en låt som sedan låg hela nio veckor på Svensktoppen. Den folkliga succén därmed fullbordad.
Den underliggande ironin i sammanhanget dock något urvattnad att döma av det folkliga mottagandet. Att ge ut skivor med kända programledare visade sig däremot vara en fullträff.

1993 gav demonproducenten Hans Edler (dansbandsmusikens egen Phil Spector) ut en julsamlingsplatta där den oerhört populäre Bingolottoprogramledaren och sportjournalisten Leif Loket Olsson medverkar. Den singel som skulle dra köpare till fullängdaren blev den ovan citerade, en låt med socialt patos och en modern tolkning av julens förutsättningar.

Den släpptes som singel men är den enda låt på skivan som erbjuder något riktigt nytt. Resterande låtar är traditionella julsånger, dock figurerar Loket i ett modernt julpotpurri där han pratsjunger nästan som en...ja...en bingoutropare...

En intressant faktadetalj som så här i efterhand ter sig ganska självklar är etiketten. Plattan God Jul med Leif Loket Olsson och Victoriakören, 1993, gavs ut av Hans Edler Music på underetiketten UFO Records, Bandhagen.
Så mycket mer behöver kanske inte sägas. God Fortsättning.Kommentarer
Postat av: Mattias

Ville bara passa på att länka dig vidare till en oerhört rolig rimanalys, signerad min bloggkollega Kalle Lind. Det handlar om Py. Och Dan. Och ANC.
http://kulturarbete.blogspot.com/2007/12/p-templenas-torg.html

2007-12-30 @ 20:12:23
URL: http://rimbloggen.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0