LEFFE BOYÅh Leffe boy, du flickornas vän
Åh Leffe boy, vem ska du nu följa hem?
Blir det Britta, blir det Doris
blir det Siv eller Marianne?
Leffe Boy, åh Leffe Boy
som en Don Juan!

Serverar han en öl, det ingår i hans jobb
så ordnar han det tätt i språnget
Det mesta går nog bra
men ofta blir det nåt lätt fånget
det är lätt förgånget
när vännerna blir många när man jobbar på en pub
För Leffe är det toppen, världens bästa kontaktklubb
Åh, Leffe boy
när ska du bli stor?
Åh, Leffe boy
vad säger du till din mor?
när du springer efter flickor varje timme dygnet runt
Leffe boy, åh Leffe boy
Leffe boy oj oj oj oj
Leffe boy, hela dygnet runt säg kan det va sunt?

Det dynamiska dansbandet Schytts är oerhört tacksamma att ha med i den här bloggen. Man kan på måfå greppa tag i nästan vilken text som helst ur deras digra textkatalog och man kommer omedelbart att finna det allra ädlaste av guld.
Schytts har genom åren satsat på kvalitet genom att presentera ett gediget hantverk; kraftfulla melodier, distinkt och välartikulerad sång och kanske mest iögonfallande en poesi av närmast mytologiska proportioner.

Den konstnärliga skapandet har bandet format utifrån dessa livskraftiga beståndsdelar, på samma sätt som Spendrups i sin marknadsföring gärna framhåller att riktigt öl görs på malt, humle, jäst och vatten.
Inga tillsatser. Inga franska jordgubbar, ingen belgisk choklad. Bara öl.

Låten om dåtidens svar på Färjan-Håkan, heter som sagt Leffe Boy och det är inte helt otänkbart att texten baserar sig på verkliga händelser. Det lilla underverket finns med på bandets mustiga LP Schytts med Änglakören - änglalåtar som inte på något sätt sticker under stol med sin närmast animerade förkärlek till fotbollslaget IFK Göteborg.
Kanske var Leffe någon slags materialförvaltare i Blåvitt som om kvällarna bytte ut sitt kylarspray mot ishinkar och dylikt, han jobbar ju (om vi tillåter oss själva att för en stund acceptera texten som varande verklighetsbaserad) på en pub, "världens bästa kontaktklubb" enligt Leffe.

Om texten i övrigt finns inte mycket att säga, den beskriver i ganska raka ordalag själva händelseförloppet som sådant, dvs bartenders som raggar upp "flickor"...detta självklart kombinerat med små moraliska pekpinnar från Schytts. Vad skall mamma säga? Det kan väl inte vara sunt? och så vidare...

För att ytterligare stärka mina inledande argument; det faktum att bandet tar sitt värv på allvar och erbjuder kvalitet i alla delar av kedjan utan konstiga tillsatser, vill jag blott poängtera det sätt på vilket Schytts subtilt slår an till andra mästare i genren genom användandet av namnet Marianne som namn på ett av Leffes ragg.
Namnet är klassiskt inom den svenska viskonsten, kanoniserat inte minst genom Hootenanny Singers vackra Marianne från 60-talet:
"Marianne åh, ni skulle bara se
Marianne skulle blott se henne le
vita tänder, lingult hår
fyller sjutton nu i år
men har ingen gett dig ringen, Marianne?"

Att dessutom lyfta namnet mot nya höjder genom att låta det rimma med Don Juan, befäster bara mina tidigare ståndpunkter om Schytts genomgripande satsning på fulländning och kvalitet.
Hade de tillverkats av Toyota hade de helt klart hamnat i lyxbilssegmentet som en musikalisk motsvarighet till Lexus.

>>>>>>>>>>>Relaterade rim: Schytts Det sa bom

>>>>>>>>>>>Relaterade rim: Schytts Vad har du under blusen, Rut?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0